Когато цял живот си правила цитонамазка по остарял метод

Има една поговорка, че майка не се става лесно и тя с пълна сила може да бъде отнесена и до жените като цяло. Не е лесно да си жена и ако много от предизвикателствата в живота ни като жени ни сварват неподготвени, то поне някои могат да бъдат предотвратени.

Ракът на маточната шийка звучи като нещо, до което никога не бихме искали да се докосваме, но както често става с болестите – те не ни питат дали сме в настроение да ни повалят. Така е и с този вид заболяване, което се явява и четвъртата най-разпространена злокачествена диагноза сред жените в България.

Това означава, че всяка година нови 1300 жени чуват тази диагноза, а всеки месец от рак на маточната шийка умират 40 българки. Сред заболелите преобладават жените между 30 и 44 години, като ракът на маточната шийка е вторият най-често срещан вид рак при жени от 15 до 59 години след този на млечната жлеза. Около 95% – 99.7% от случаите са причинени от човешкия папилома вирус (HPV), а сред останалите рискови фактори е тютюнопушенето, продължителната употреба (над 6 години) на орални контрацептиви, както и други полово предавани болести. Рискът нараства и при увеличен брой на половите партньори.

Вероятно вие, които четете в момента, попадате именно в тази възрастова категория. Страшно, нали? Със страх обаче доникъде няма да стигнем, затова преди седмица съвместно с „Майко Мила“ проведохме изключително полезен уебинар по темата за рака на маточната шийка – „Намали риска. Предпази се. Живей“.

Той бе с участието на няколко лекари, практикуващи в тази област – д-р Маргарита Таушанова, онколог от УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ и д-р Калина Цонева, акушер-гинеколог в Неоклиник, както и Лили Асенова – председател на Национално сдружение за профилактика на рак на маточната шийка и жена, преживяла това състояние.

Уебинара в пълния му вид можете да видите и чуете тук: https://youtu.be/ifFtYrWV-nc, а ето най-важните неща, които разбрахме от него и е редно и вие да знаете – заради вашето здраве, заради здравето на дъщерите и синовете ви и въобще с цел бавно и славно да вдигнем здравната култура на обществото.

Какви са симптомите при рак на маточната шийка?

Симптомите при рака на маточната шийка обикновено са неспецифични и най-често те се появяват, когато заболяването вече е напреднало. Ето затова са толкова важни и профилактичните прегледи.  Някои от симптомите включват болка в малкия таз (долната част на корема), болка при полов акт, обилна и продължителна менструация, кръвотечение между менструалните цикли. В напредналите стадии пък се наблюдава обща отпадналост, загуба на тегло и болки и в други органи поради развили се вече метастази.

Всичко това, разбира се, звучи ужасно и едва ли някоя от нас иска да минава през това. Положителната новина е, че човешкият папилома вирус е напълно лечим (в зависимост от имунитета на организма отнема между 6 месеца и 1 година) и колкото по-рано бъде открит, толкова по-благоприятна е прогнозата. Затова и лекарите не спират да повтарят, че здравето ни е и лична отговорност, и призовават всички жени да правят редовни профилактични прегледи, но също и да настояват за правилното им провеждане и разчитане на резултатите.

Последното и на нас ни прозвуча малко неясно – та нали всяка година правим цитонамазка при личния ни акушер-гинеколог? Какво означава „правилно провеждане“?

Истината е, че медицината се фокусира върху рака на маточната шийка вече значителен брой години и болестта е добре позната за науката и лекарите. В този смисъл традиционната цитонамазка вече е морално остарял метод на изследване и както и ние за първи път чухме – има други, съвременни методи, които са достъпни за всяка жена.

Какво трябва да изисква жената, когато влезе в кабинета на акушер-гинеколога си?

На първичен гинекологичен преглед жените трябва да настояват за взимане на проби за течно базирана цитология, която е на достъпни цени и подобен тип изследване се прави на всеки 3 години.

Каква е разликата между конвенционалните проби и течно базираната цитология?

Разликата е в качеството на взетия материал и на самото изследване. Традиционното изследване е вече остаряла практика, при която се взимат максимум 400 клетки, което е крайно недостатъчен материал за диагностика.

При течно базираната цитология се взимат между 5000 и 50 000 клетки, които след това се филтрират на много модерна апаратура, докато от тях останат само клетките – те се обработват и се концентрират в една капка и тя се изследва.

За разлика от течно базираната цитонамазка, при конвенционалния метод клетките се наслагват една върху друга, което често прикрива атипичните клетки и изменения, а в резултат фалшиво негативните резултати са между 50% и 70%. Да, правилно прочетохте – конвенционалната цитонамазка дава до 70% фалшиво негативни резултати.

За сметка на това, с течно базираната цитология диагностиката е точна и с този метод заболеваемостта може да бъде сведена до минимум. При нея клетките могат да бъдат увеличени многократно за оглед.
Искането за подобен тип изследване трябва да бъде изразено пред нашия личен акушер-гинеколог, който със сигурност е запознат с него. Разбира се, от значение е и лабораторията, в която се обработват резултатите.

Във връзка с информационната кампания „Намали риска. Предпази се, Живей!“, организирана от Националната пациентска организация, Сдружение за профилкатика на рака на маточната шийка и медицински лаборатории Синево България, е осигурена програма за достъп на пациенти. Лаборатории Синево предоставят специална отстъпка с код ПАП20, благодарение на която пациентите получават 20% отстъпка на пет ключови гинекологични изследвания.

Подробна информация може да получите нс този линк:

А сега да поговорим и за ваксините

Ваксините срещу човешки папилома вирус, които се предлагат в България, са безплатни за момичетата на 12-годишна възраст, но са препоръчителни и могат да бъдат поставени на жени на по-голяма възраст (срещу заплащане).

Ваксините у нас покриват 2-4-6 щама на вируса, което, според специалистите, е крайно недостатъчно. И все пак, ваксинацията си остава най-добрият метод за предотвратяване на заразяване, а като пример за устойчива национална политика в това отношение можем да посочим Австралия. Там ваксинацията се прави в национален план, задължителна е в календара, като момичетата са ваксинирани от 5-годишни, а момчета – от 9-годишни.

В резултат след 20 години опит там ракът на маточната шийка и ракът на простатата при мъжете е сведен до минимум.

Как стои въпросът с ваксинацията на момчета у нас?

Тепърва започва да се говори по въпроса и това да навлиза като умисъл. Като практика, уви, сме много далече от масовото ваксиниране на момчета против човешки папилома вирус.

Какво е лечението, ако бъде открит рисков щам на вируса?

Лечението не е евтино, нито е бързо, но за сметка на това пък е сигурно. С подходящите имуномодулатори се работи за изграждане на имунитет – това отнема около 6 месеца – 1 година, след което вирусът изчезва.

В процеса на лечение се използват общи и локални имуномодулатори, а половин година след изчистването на организма от вируса започват да се появяват и нови епителни клетки, като по този начин се изчиства и лезията.

Задължително е партньорът ни също да се лекува, защото иначе инфекцията бързо се завръща, а и мъжете не са пощадени от вируса – обичайно те имат проблеми с простатата, които се появяват след около 10 години.

Каква е препоръчителната честота на профилактичните прегледи?

На жените, които са лекувани от HPV – веднъж на 3 години се пуска течна цитомазка, а през това време могат да се правят ехографии и друг тип гинекологични прегледи.

При останалите случаи профилактичните прегледи се правят веднъж годишно, както и при смяна на партньор или някакви проблеми и оплаквания.

Коя е най-подходящата възраст за поставяне на ваксина против HPV?

12-годишна възраст е удачно за прилагане на ваксина и със сигурност преди да е започнал половият живот. Дотогава е и безплатно, след 25-годишна възраст ваксината е платена, но също се препоръчва да бъде направена.

Какво е изследването за човешки папилома вирус при мъжете?

Прави се от уролог, който праща проба, взета от уретрата, в лаборатория, изследваща човешки папилома вирус.

Какви са симптомите при мъжете?

Те нямат симптоми. Простата, за жалост, не е орган, който се изследва, особено при младите мъже. Проблемите идват изведнъж – простатата нараства, притиска пикочния мехур, започва кървене и други дисфункции – обикновено това се случва след 10-15 години. Тоест мъжете се изследват, защото се интересуват конкретно от човешкия папилома вирус или заради партньорките си.

За финал да повторим – редовните прегледи, както и правилното проведени прегледи, са от съществено значение за ранното установяване на заразяване с човешки папилома вирус, както и на увреждане на клетките, настъпило от това заразяване.

Течно базираната цитонамазка е съвременният и надежден метод за изследване и той е напълно достъпен за всяка жена – попитайте своя акушер-гинеколог за него и го направете колкото се може по-скоро.

Ракът на маточната шийка е болест, която би трябвало да не съществува в съвременния свят или поне в една европейска държава, но за да стигнем дотам, трябва да подходим отговорно към здравето си. Защото то действително е наша лична отговорност, но пък от него зависят и децата ни, нашите близки и ние самите. Бъдете съвестни към себе си, намалете риска, информирайте се и се радвайте на това да бъдете здрави.