На 21-ви февруари, 2021 г. се проведе първият безплатен уебинар за пациенти, част от информационната кампания за профилактика и ранна диагностика на рака на маточната шийка „Намали риска. Предпази се. Живей!“. Уебинарът е иницииран от Националната пациентска организацияНационалното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и медицински лаборатории Синево България.

Събитието се проведе в платформата на популярния информационен портал „Майко мила“, а презентатори бяха д-р Маргарита Таушанова, онколог в УМБАЛ „Царица Йоана“, д-р Калина Цонева, акушер-гинеколог в Неоклиник и г-жа Лили Асенова, председател на Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка. Те споделиха своя опит в областта на ранната диагностика и лечението на ракови и предракови заболявания и дадоха важни отговори на пациентски въпроси, свързани с рака на маточната шийка.

„Трябва да се подчертае, че ракът на маточната шийка заема четвърто място по смъртност поради онкологични заболявания в България и второ място по смъртност от онкологични заболявания сред жените в света. Годишно, около 1110 жени заболяват от този карцион В България, а всеки месец умират около 40 жени. Това е висок процент на заболеваемост  и смъртност.“, заяви д-р Маргарита Таушанова. Тя коментира, че в 95-99.7% от случаите, причинителят на карцинома на шийката на матката е вирусът на човешкият папилома вирус (HPV). Според д-р Таушанова, можем да предпазим себе си близките си, с помощта на добри скринингови програми, които водят до значително намаляване на честотата на смърност и заболеваемост.

„В заключение е важно да се каже, че ракът на маточнта шийка е изключително сериозно онкологично заболяване, с висока честота на разпространение и висока смъртност. Трябва да насочим своите усилия към неговата превенция, ранна диагностика и след това да мислим за лечение на заболяването. Скриниговите програми са от икзлючително значение. Важно е жените да посещават своя гинеколог редовно, за да не се пропуснат дори и най-малки изменения. По статистически данни, по време на пандемия, болните ограничават броя на своите прегледи. Пациентите не трябва да се страхуват толкова от COVID-19, особено в условията на ваксинация, в които се намираме сега.“, допълни д-р Таушанова.

Информационната кампания „Намали риска. Предпази се. Живей!“ ще продължи с уебинар за медиицнски специалисти, както и онлайн кампания в уебсайта и социалните мрежи на Националната пациентска организация и медицински лаборатории Синево България.