Намали риска. Предпази се. Живей!

2021 г.

Вижте всичко за кампанията ТУК.

„10 минути само за теб“

2017-2018 г.

На 22.05.2017 г. стартира информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб” с пресконференция в Националния център по заразни и паразитни болести. Организатор на инициативата е Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката и тя има за цел да осигури актуална информация за заболяванията, свързани с HPV вируса, да насочи общественото внимание към необходимостта от превенция и по-добра здравна култура.

„Необходима е национална инициатива, която да даде повече гласност на социално-значимо заболяване каквото е ракът на маточната шийка. Убедена съм, че само с обединени усилия ще постигнем промяна в обществените нагласи по отношение на профилактиката и имунизациите”, заяви по време на откриването Лилия Асенова от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.

Ракът на маточната шийка е вторият по честота при жените на възраст между 15-44 г. , стана ясно от данните, съобщени по време на пресконференцията. Всяка година над 270 000 жени в света умират от заболяването. 530 000 нови случая на рак на маточната шийка се регистрират ежегодно в света и ако не се предприемат мерки за предотвратяването, този брой ще стигне 1 млн. нови случая през 2050 г. В България всяка година над 1 000 жени се диагностицират с тежката диагноза, а над 400 не успяват да се преборят. В 99,7% от случаите ракът на маточната шийка е причинен от HPV вирус.

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, България принадлежи към групата от 87 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма – http://hpv-vaccine.bg

Редица научни публикации доказват, че посредством имунизация и редовни прегледи смъртността и заболяемостта от рак на маточната шийка могат да бъдат намалени с 94%. По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмата в Шотландия води класацията с обхват от над 90%, а в Англия и Португалия той е над 80%.

Лицата на кампанията Йоана Буковска-Давидова и Елена Петрова отправиха посланията към жените да бъдат активно ангажирани в грижата за своето здраве и да ходят редовно на профилактични прегледи.

Кампанията „10 минути само за теб” се организира от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката в партньорството на Столична община, Национален център по заразни и паразитни болести, Български червен кръст, Български младежки червен кръст, Фармацевтичен факултет към МУ – София, Българско сдружение по иновативна медицина, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, Българско дружество по акушерство и гинекология, Българска педиатрична асоциация, Национална пациентска организация и се осъществява с подкрепата на MSD България.
Медийни партньори са NOVA телевизия и Нетинфо.

Повече информация за кампанията можете да във Facebook

Кампания „Кажи на някой!

2006-2007 г.

„Кажи на някой“ е мотото на първата мащабна информационна кампания за насърчаване на профилактиката на рака на шийката на матката сред младите жени.

Този вид заболяване е втората причина за смъртността сред жените след рака на гърдата. Причинява се от човешкия папиломавирус (HPV) и у нас годишно се разболяват над хиляда жени.

По последни данни в световен мащаб заразените с вируса са между 9 и 13% от населението, което прави 630 милиона души.

Приблизително половината от всички сексуално активни жени или мъже придобиват генитална HPV инфекция в даден момент от живота си, като най-често заразяването става във възрастта между 18 и 28 години.

Смята се, че значителна част от жените – около 80%, ще бъдат заразени до навършване на 50-та си година.

Единственият начин за ранно диагностициране на наличие на вируса и успешно лечение на заболяванията, които той причинява, са редовните профилактични прегледи.

Липсата на достатъчно информация по въпроса, както и ниската здравна култура на младите у нас е подтикнала шест дами, преминали през трудностите на заболяването, да създадат Национално сдружение за профилактикана рака на маточната шийка HPVGuard.

Сдружението открива и гореща телефонна линия – 0700 1 87 87, на която всеки обадил се може да получи консултация от медицинско лице по темата.